ЗАШТО ФАЈТЕРИ И ПО ЧЕМУ СМО ДРУГАЧИЈИ?

Крајем 20. и почетком 21. века Србија пролази кроз огромна искушења: распад Југославије, грађански ратови, стотине хиљада избеглица, тешке економске санкције, агресија НАТО, отимање територије Косова и Метохије, распад заједнице са Црном Гором, катастрофалну приватизацију, одлазак десетина хиљада младих ван земље... Последица тога су милиони осиромашених и осрамоћених људи. Сатанизовани, проглашени искључивим кривцима за све, оптужени за ратне злочине... они све више губе веру у будућност и бољитак, осећај националне припадности и заједништва. То је пораз.

Непризнавање очигледног и самообмањивање нас спречава да престанемо сa тетурaњем и посртањем. Непризнавање реалности нас тера да се понашамо иреално и правимо се као да је све у реду. Велики број људи бира пасивност, аполитичност и полако навикава на безнађе  јер им се чини да ништа више не вреди.

Ми мислимо да вреди. Ми бирамо да се боримо. Зато Фајтери. Фајтери као симбол супротстављања предаји, ентропији, депресији, равнодушности, одсуству хуманости, бахатости, пљачки, самовољи...

Зашто се зовемо Фајтери? Постоје лепше српске речи – борац, ратник. Али, прва је временом добила идеолошко значење које више дели него што спаја, а нама је подела превише. Друга носи милитантни призвук, а ми смо се од ратова уморили. Изабрана је страна реч фајтер која носи и спортску конотацију.

Ми се обраћамо бројним грађанима Србије који су осиромашени, доведени на руб егзистенције са зарадама које су међу најнижима у Европи. Живот већине је сведен на борбу за голи опстанак. С једне стране експлоатисани су од домаћих тајкуна и међународних коорпорација; над њима се иживљава паразитска бирократија и неспособна државна администрација; на крају их чекају банке са кредитима за пуко преживљавање који се завршавају дужничким ропством.

То су људи које нема ко да заштити. Они немају телохранитеље, адвокате, портпароле, маркетиншке агенције, своје медије... Они вапе за правдом.Фајтери су спремни да се боре за њих. Фајтери су на њиховој страни.