Politika

0 коментара

ПРАВНА ДРЖАВА А.В.: Суд одбацио Јеремићеву тужбу против Вучића као НЕДОЗВОЉЕНУ

Јул 19, 2018 | Аутор Глас јавности / Н1 / од 19.06.2018. |

Виши суд у Београду је 8. јуна 2018. одбацио тужбу Вука Јеремића против Александра Вучића, као недозвољену, речено је у суду за Н1.

Извор: АМГ д.о.о., Фото: Драгана Удовичић

"Суд је овакву одлуку донео имајуци у виду одредбе чланова 35 став 2 и 119 Устава РС, као и члана 11 Закона о председнику Републике у вези са чланом 172 Закона о облигационим односима", наводи се.

Против решења Вишег суда у Београду дозвољена је жалба у року од 15 дана Апелационом суду у Београду.

Народна странка саопштила је данас да је парнично одељење Вишег суда у Београду, без расправе и позивајући се на имунитет, одбацило тужбу за накнаду нематеријалне штете председника те странке Вука Јеремића против председника Србије Александра Вучића.

"Суд је одлучио да успостави грађанско правни имунитет Александру Вучићу као председнику Републике, упркос томе што је Јеремић тужио Вучића као грађанина, а не као председника Републике. Тим чином суд је практично преузео улогу адвоката Александра Вучића", наводи се у саопштењу Народне странке.

Додаје се да таква одлука суда представља опасан правни преседан, јер једног грађанина ставља у позицију изнад закона и истовремено крши основна људска права загарантована Уставом Србије.

"На тај начин шаље се порука да Србија није правна држава. Због овог нечувеног поступка Вишег суда у Београду Вук Јеремић ће се жалити Апелационом суду", додаје се.

Вук Јеремић тужио је Александра Вучића за накнаду нематеријалне штете због повреде угледа и части изјавама којима га је прогласио за вођу међународне банде лопова.

Према званичним судским подацима, пријава је одбачена дан након подношења.

0 коментара на ову вест